Hoe is het nou allemaal begonnen..?

ZO DUS!

In 2008 werd de talentenklas van Pop&Jazz opgericht. Het nieuwe, lokale talent werd weliswaar gecoacht, maar er waren weinig gelegenheden om op te treden. Toen Jamie Chua, lid van de allereerste talentenklas Pop&Jazz, werd uitgenodigd om als gastpianist op te treden tijdens een concert van de klassieke talentenklas van Pier K, ervaarde hij dat de klassieke talentenklas deze gelegenheden wél kreeg. Hij vond dat Pop&Jazz ook zulke optredens verdiende en kaartte dit aan bij het toenmalig hoofd Pop&Jazz van Pier K: Tom Kwakernaat. Tom lachte en zei uitdagend: “Dan creëer je toch je eigen optreden!”

En toen… Mocht het..?

HET MOCHT!

De uitdaging werd aangenomen; Jamie Chua mocht twee uur lang de Theaterzaal van Pier K zelf invullen. Met de visie dat muziek maken het leukste is wanneer je dat met z’n allen doet, werden snel allerlei muzikale vrienden benaderd. Een week later ging hij langs bij Ineke de Vries (hoofd Marketing en Communicatie) en Tom Kwakernaat. Hij vroeg toestemming om kaarten te verkopen en de opbrengst hiervan aan stichting Hospice Bardo te doneren. Het mocht! Maar de tijd drong. In slechts vier weken moest plotseling een concert worden georganiseerd. Het ontwerp en de verkoop van de kaarten, het opzetten van het programma, het optrommelen van alle vrienden. Maar ook het repeteren met alle artiesten, het arrangeren van muziekstukken, het opstellen van het licht-en-geluidsplan, het benaderen van de pers en allerlei andere dingen die van belang waren moest allemaal in slechts één maand gebeuren!

En toen..? Hoe ging het verder..?

HET LIEP ALS EEN LOPEND VUURTJE!

Gelukkig ging GIG als een lopend vuurtje door Haarlemmermeer. Binnen drie dagen waren alle kaarten uitverkocht en werd er € 1.001,- opgehaald voor Hospice Bardo. “Just a perfect day,” niet alleen vanwege de opbrengst maar ook omdat er een brug gebouwd is tussen jong & oud, ziek & gezond en Pier K & Hospice Bardo.

Met elkaar…

BRUGGEN BOUWEN

In de jaren erna werden bruggen gebouwd en verbreed. Alle Haarlemmermeerse middelbare scholen (Haarlemmermeer Lyceum, KSH, HVC, Kaj Munk College) en verschillende basisscholen tonen verantwoordelijkheid voor hun nabije omgeving en staan solidair achter al hun kunstzinnige leerlingen die aan GIG meedoen. Maar ook Haarlemmermeerse jongeren die niet op deze scholen zaten konden deelnemen dankzij de komst van de YouTube audities. Alle instellingen in Het Cultuurgebouw smelten jaarlijks eventjes samen voor GIG: kunstcentrum Pier K, schouwburg de Meerse, poppodium Duycker en de Bibliotheek Haarlemmermeer. Daarnaast wordt GIG ondersteund door de publieke en private samenwerking: de Rabobank Regio Schiphol en gemeente Haarlemmermeer.

Dat was toen…

GIG ANNO NU

Een jongensdroom is in vervulling gegaan. Een 16-jarige scholier gaf met enkele vrienden onder de naam GIG een klein concert voor het goede doel. Anno nu is GIG uitgegroeid tot een mega-evenement met een bijbehorende stichting geleid door jongeren die zowel organisatorisch als creatief betrokken zijn. Zij dagen jongeren uit de Haarlemmermeer uit om te laten zien wat ze in huis hebben. Met het ultieme doel om daarmee ook een steentje bij te dragen aan de opvang en begeleiding van hun zieke en stervende medemens. Sinds 2012 is GIG officieel een stichting geworden met een ANBI status. GIG wordt jaarlijks vrijwillig en zonder onkostenvergoeding georganiseerd door jongeren van de Haarlemmermeer.

Even op een rij…

GIG’S MIJLPALEN

In de dertien jaar dat GIG bestaat, hebben we als organisatie heel wat mijlpalen mee mogen maken, hieronder vinden jullie een klein overzicht van een aantal mijlpalen en belangrijke momenten terug!

Enthousiast geworden?